Home Intro Bio Disco Zoeken Links Menu NL nl fr de uk

Charles Tournemire - Oeuvres d'Orgue Vol.3

Werken Componist Orgel

Elke cd is online te bestellen bij VLS Records.

Foto's uit het cd-boekje:

voorkant achterkant Tournemire orgel

 

VLS digital recording -DDD- VLC 0701
CHARLES TOURNEMIRE (1870-1939)
Oeuvres d'Orgue Vol.3
Tjeerd van der Ploeg - Mutin-organ - Eglise St. Pierre - Douai (France)
1. Fantaisie Symphonique opus 64 16'48"  
  Sept Chorals-Poèmes d'Orgue pour les sept paroles du Xrist opus 67
2. Pater, dimitte illis, nesciunt enim quid faciunt 10'13"  
3. Hodie mecum eris in Paradiso 9'26" fragment 300 KB 0'51"
4. Mulier, ecce filius tuus/ Ecce mater tua 7'48" fragment 450 KB 1'16"
5. Eli, Eli, lamma sabacthani 8'35" fragment 223 KB 0'38"
6. Sitio 8'18"  
7. Pater, in manus tuas commendo spiritum meum 7'43" fragment 330 KB 0'55"
8. Consummatum est 6'19"  
  Total time 75'52"  
(P)2001 VLS Records, Beilen, Nederland
www.vlsrecords.nl

Luister, januari 2002, René Verwer:
Oeuvres d'Orgue (vol. 3)
Uitvoering 9 - Opname 8
... Dat de première van de Sept Chorals-Poèmes d'Orgeu pour les sept paroles du Xristin 1935 niet meer dan 37 toehoorders naar de St. Clotilde lokte, is voor dit werk nu niet meer voor te stellen.
Liturgisch vormt deze compositie met Widors Symphonie Romane (gebaseerd op de Paasgraduale Haec Dies) een hoogtepuntin de orgelliteratuur rondom Jezus' lijden en opstanding.
Schrijnend klinken de kreten van de aan het kruis stervende Christus in Eli, Eli, Lamma sabacthani ('God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten'), berustend het Consummatum est ('Het is volbracht').
... Van der Ploeg is na een uitstapje naar Cambrai (zie Luister jan. '01, p. 33) weer teruggekeerd op zijn vaste stek in Douai (Mutin, 1922). Na vijf cd's kent hij de specifieke eigenschappen van dit bijzondere instrument door en door, alles kan en wordt tot op de letter gevolgd.
Mag Tournemires mystiek in de 'roaring twenties'nauwelijks zijn gewaardeerd, de 'roomsche' sfeer van wierook, kaarsen en spitsbogen wordt hier met volle teugen ingeademd.
De Fantaisie Symphonique is een zelden gehoord stuk, waarin de componist volgens het voorwoord op zoek is naar nieuwe klankmogelijkheden.

Leeuwarder Courant, 23 november 2001, Oene Nijdam:
Oeuvres d'Orgue (vol. 3)
Een publiekspeler is hij zeker niet, Tjeerd van der Ploeg. Eerder het tegenovergestelde, deze oudleerling van Piet Post en Jacques van Oortmerssen. Een organist die pas in zijn element is bij niet alledaags repertoire. Zo registreerde hij het orgel-oeuvre van de hier vrij onbekende Herbert Howells. Stuk voor stuk goed ontvangen schijven en dat is bij zijn meest recente project, het complete orgelwerk van Charles Tournemire niet anders.
Deel drie alweer, met de grootse uitgesponnen Fantaisie Symphonique opus 64, een indrukwekkende 'zoektocht' naar een nieuw gebruik van tongwerken en klank. Van der Ploeg reisde ervoor naar het Franse Douai, om daar het kleurrijke Grand Orgue Mutin van de St. Pierre te bespelen, gebouwd door de opvolger van Cavaillé-Coll. De missie is geslaagd want de organist weet als weinig anderen de rijke, doch wat elitaire klankenweelde van Tournemire vorm te geven. Eenzelfde gevoel voor architectuur, timing en dynamiek horen we in het tweede werk, de 'Sept Chorals-Poèmes d'Orgue pour les sept paroles du Xrist', opus 67. Volgens Olivier Messiaen een werk van een krachtige originaliteit, dat zijn wortels vindt in een diep geloof. En zo klonk het ook onder de handen van Tjeerd van der Ploeg, deze Franse orgelpracht.

Katholiek Nieuwsblad, 9 november 2001, Henk Rijkers:
Oeuvres d'Orgue (vol. 3)
De omslag bij deze CD toont een bruisende branding. Op het strand valt echter de schaduw van een kruis. Een mooi beeld van de orgelmuziek van Charles Tournemire (1870-1939): machtig aanzwellende en weer wegebbende klankmassa's in betoverende kleuren, maar de sfeer blijft te allen tijde liturgisch-sacraal.
Dit is de zevende CD in Tjeerd van der Ploegs Tournemire-cyclus.
Behalve de monumentale Fantaisie symphonique speelt hij de magistrale meditaties over de zeven kruiswoorden op het uitgelezen Mutin-orgel van de Saint-Pierre te Douai. Net als op de vorige CD speelt Van der Ploeg huiveringwekkend mooi. De verstilling in het tweede kruiswoord ('Heden zult gij met mij in het Paradijs zijn') benam me zowat de adem.

Colofon/colophon
Opname / Recording Cor Adolfse, MUSADO, Schagerbrug
Data / Dates 19/22 October 1999
Registranten / Assistants Gemma Coebergh en Vincent van Buuren
Orgelbouwer / Organbuilder Antoine Pascal, Lille
Montage / Editing and mastering VLS Audio recording / Hans van Laar
Tekst / Text Tjeerd van der Ploeg
Translation Jan-Albert Jong
Traduction Tjeerd van der Ploeg
Übersetzung Jos Eckes
Vormgeving / Design & Photos Floor de Koninck
Produktie / Production VLS Records
Beilervaart 61, 9411 VC Beilen NL
tel. (+31) 0593 54 13 21
fax. (+31) 0593 54 13 22
email: email@vlsrecords.nl
home: www.vlsrecords.nl

top © 2005 Tjeerd van der Ploeg, organist laatste wijziging 09-01-2010 sitedesign PARVIS